A Duna TV Kék bolygó c. műsorában is szerepeltünk.


Az első Önrendelkező konferencia bő egy éves beszélgetéseinkből született. Mi magunk is megélve a gazdasági válság életünkbe bekúszó nehézségeit, kerestük a megoldást, a mindennapi gondjaink enyhítésére és végleges megoldására. Akkor a megoldást egy közösségi alapú helyi pénz bevezetésében láttunk. Egy évig beszélgettünk a gazdaság szerkezéről, hibás elemeiről, mely a minket is érintő gondokat okozzák.Az egy év alatt sok írást, videót tanulmányoztunk, és a helyi gazdaság megerősítésének gondolata egyre mélyebb elköteleződést érlelt bennünk. Pénzügyi, energetikai, élelmiszer, egészségügy, oktatás területeket tanulmányoztuk és egyre jobban éreztük annak a súlyát, hogy valamit cselekedjünk. Önrendelkező konferenciánk az első önrendelkezésünk volt, mégpedig annak az önrendelkezése, hogy sorsunk irányítását saját kezünkbe vesszük. Ehhez viszont a tudás megszerzése és tovább adása is szükséges…Kulturális Kreatív rendezvényeinken kerestük a hozzánk hasonlóan gondolkodó társainkat. A találkozók sorában a 3. rendezvény témája már az élelmiszer témakörét taglalta. Ekkora már egyértelművé vált, hogy az érdeklődők ebben a témában közösek, ez mindannyiunkat érdekelt. Így került sor a találkozón többek között a ” szatyor ” típusú bevásárló közösségekről egy előadásra, mely az ott lévők között megszülte annak az igényét, hogy hozzuk létre saját bevásárló közösségünket…A Nyíregyházi Kosár Közösség megnyitójára 2013. 05 28-án került sor, a nyíregyházi Móricz kertben, mely az első átadási hely volt, a kertet működtetők segítő felajánlásaként. Videót készítette: Orosz Péter.Fogel Frigyes munkája a film, kinek ezúton is köszönjük hogy ő is velünk volt.Működésünk szép sorba felkeltette a média figyelmét is, Erdei – Nagy Ibolya Senora c. magazin műsorának többször is voltunk vendégei. Hiszen szerethető, érthető, színes és szükséges dolgot teszünk. Az első riport következő megkeresést is eredményezett, ahol időről-időre mesélhetünk a Kosárban zajló folyamatokról.

A sajtó figyelmét sajtó reggelik rendezésével próbáltuk megnyerni. Működésünkön kívül fontos információkat szeretnénk átadni, mellyel a fogyasztói szokások változását szeretné létre hozni. 2014 őszén az alma volt a téma, Szabolcs aranya, vidékünk dicsősége, mára a globalizált kereskedelem egyik fő vesztese. A megoldás a problémára most is itt van helyben…Szedd magad a téli almád! Történelmi aprómunka, mikor az kis emberek egyesével kezükben veszik a megoldást hozó változás eszközét. A Szedd magad akció ennek volt szép, a jövőre nézve követendő példája…Egy percben megmutatva, az átadási napoknak azt a közel 3 órás időszakát, mikor a termelők behozzák áruikat, majd az önkéntes segítők a vevők dobozaiba rakják a vásárlói listájuk alapján a megrendelt termékeket. Ennél rövidebb láncolatot a termék termelőtől- vevőig való eljuttatásának nehéz fokozni. Élményben mindenképp…Közösség által támogatott mezőgazdaság.


Takáts Péter: Helyi kezdeményezések jövőformáló hatásai


Átalakíthatja ez egyének kezdeményezései a világot? Milyen irányba mutat ma a társadalmak fejlődése? Milyen módon formálódik a jövő? Az emberi közösségek tudatosodása világméretekben egyre erősebben fejti ki a hatását. Mi az a pillanat, amikor az egyén felismeri a saját erejét? És mikor jön el az a pillanat, maikor ez az egyéni erő megsokszorozódik a közösségbe szerveződés által?


Zalatnay László: Mekkora kincs is van a kezünkben?


Az önrendelkezés ott kezdődik, hogy ismerjük meg a lehetőségeinket. De sokszor nincs megfelelő információnk a saját lehetőségeinkről sem. Most számokon keresztül is szembesülhetünk arról, hogy milyen hatalmas anyagi potenciál rejlik az önrendelkezés szemlélete mögött.


Ács Sándorné: Tanulni a természettől


A Vidékfejlesztési Központban nagyon sokan fordultak már meg azok, akik felismerték, hogy a természettel együttműködő gazdálkodás egy komoly tudás. Ez a tudás a második létalapunk. Az első pedig a természetes rendszereink jó állapotban való megtartása.


Pető Áron: Miért építettem közösséget a gazdálkodás mellé?


Adva van egy gazda, aki a piacon szembesül minden nap azzal, hogy a munkájának egy része felesleges, hiszen sok zöldség, ha azt nem veszik meg aznap, akkor már eladhatatlan. Elkezdett gondolkozni, hogy mit lehet ezzel a jelenséggel kezdeni. Az ő válasza egy un. közösség által támogatott gazdasági rendszer kiépítése volt.


Palicz Ildikó: Amit a gyakorlat mutat meg nekünk


A Kosár bevásárló közösség egy olyan úton jár, amin előtte nem, vagy csak nagyon-nagyon régen jártak emberek. Az úttörő munka többnyire sok feladatot, megoldandó helyzetet jelent. De közben olyan értékes tapasztalatokat szereztünk, amit nem lehet könyvekből megtanulni.


Miklós Rudolf: Együttműködni a természettel és a többi emberrel.


Az utolsó pillanatban megmentett őshonos szarvasmarha fajta történetén keresztül. Kárpáti Borzderes szarvasmarha háztáji kihelyezési program nem mindennapi tapasztalatai.A Kölcsey Tv a Kosárházban készítette Víg-kend c. műsorát. Helyet adtunk, stúdióvá váltunk, hogy újra és újra megmutathassuk magunkat az érdeklődőknek.