2018.01.30

Ládafestések….visszatekintés a kezdetektől

Az idén is, immár 4.alkalommal  jövünk össze ládákat festeni. Azokat a ládákat, melyek a Kosár bevásárló kosarai, vagy kocsijai. Mára Kosár arculatává vált a ládikás szoba, ismerik országszerte, híres lett .  De hogyan is jutottunk idáig? Elmesélem…

Mikor elindult a Kosár egy szükséges dolog volt, hogy valamibe tegyük a megrendelt termékeket. Papírdobozokat gyűjtöttünk és olcsó faléc ládákat , amiben a déli gyümölcsöket forgalmazzák. Tört is, szakadt is, a növekedés is nagyobb volt, bekerültek a rendszerünkbe kosarak, műanyag ládák, mindenfélék, amihez hozzá jutottunk.

 

Ezáltal lettünk kaotikusok, sőt lomosak is, legalábbis kívülről szemlélve úgy tűnhetett. De mi ezt nem láttuk, vagy nem így, mert számunkra nagy szorgalommal és lelkesedéssel volt az előttünk álló feladat megoldva, és tudtuk ez nem egy végleges, hanem átmeneti megoldás, de minden fronton nem tudtuk egyformán a növekedést követni. 

 

Majd elérkezett a Kosár életében egy sikeres pályázati forrás felhasználásnak lehetősége, mely lehetővé tette faládák készítését. Ugyanebben a pályázatban rengeteg közösségi életet ösztönző programot szerveztünk, melynek megvalósításában bár lelkesek, de idő- és erő hiányossá kezdtünk válni. Egy spontán ötlet volt, tán Anikótól ha jól emlékszem, hogy csináljuk egy ládafestő rendezvényt. Mi, az önkéntesek úgyis eljövünk, és azok száma akkor sem volt kevés, ha pedig azon kívül is jönnek, az csak külön öröm. Fotók az első ládafestő alkalomról.

 

Emlékszem, egy morcos, latyakos februári nap volt, mikor inkább otthon maradni jó. De valamiért az emberek elindultak ládát festeni. Jöttek gyermekesek, termelők, kreatív vevők és mi magunk is mind ott voltunk. Sőt oly sokan, hogy a programot egy másik programmal is megfejeltük, tegyük rendbe a hátsó udvart, ha már ilyen sok a ” humán erőforrás ” 🙂

 

 

Az elkészült színes ládák új hangulatot teremtettek, melyet magunk is élveztünk, és innentől másképp mutattunk a tv-be, a fotókon, és a vevők is élvezték a magunk kis boltját. Sokan kérdezték lehet-e még festeni, mikor lesz legközelebb ládafestés? Akkor és ott már nem nagyon lehetett, de innentől látszott egy jövőbe mutató irány. A gyerekeknek játék nyílt, nézegetik melyiken mi van, felismerik, ez a mi ládánk, boldogan viszik vissza a kiürített ládákat, míg anya fizet és pakol. 

 

Aztán a  növekedés során újabb egyéb ládák érkeztek, az egységes képet újra kezdte felváltani a sokféle. Ha vevő műanyag ládába kapta a termékeit, és bátor is volt, lehet szóvá is tette miért pont ő? És a múltkor is 🙂

 

A három éves szülinapunkra újabb ládákat készítettünk, melyet felajánlottunk  megfestésre. Akkor is kettő az egyben program lett belőle, mert míg bent az ügyesek festettek, addig kint az erősek a Kosár belső udvarát tették rendbe. Szinte biztosak voltunk abban, lesznek akiknek ez a program vonzó és tesznek félre egyéb programot, ide jönnek hozzánk festeni. Luther teaház biztosította a hűsítő italait, és jókedvben dolgoztunk. A nap végérre pedig újra megtelt egy falnyi színes ládafelület. A látvány pedig egyre színesebb, karakteresebb, és a Kosár imázs kialakult. Ezzel kötnek már minket össze, a színes faláda a Nyíregyházi Kosár. A Kosaras szobába megérkezni egy hely. Eljutottam ide, érzés. Fotók a 2. alkalomról.

 

 

Tavaly év vége felé már újra éreztük a ládahiányt, és aggódtunk a karácsonyi forgalomtól, hogy azt  a hatalmas árutömeget hogyan fogjuk kezelni, kellő számú láda hiányában. Így újabb ládák után néztünk. Hol lehetne gyorsan , viszonylag olcsón faládához jutni. És hogy az egységes képet ne bontsuk, valami nagyon hasonlót ládákat kellet keresnünk. Így találtunk rá a Wesselényi Miklós Szakközépiskola egyik asztalos tanárára, aki a Kosárban régi vevő, és persze az iskola beleegyező vezetésére, hogy a ládáinkat legyártsák. Diákok, szakórán, tanárok vezetésével. Szép ugye? Önazonos.

 Fotók a 3. alkalomról

 

És miből finanszíroztuk? Most nem állt rendelkezésünkre pályázati forrás. A Kosár saját adományozó rendszerében, a Helyi 1 % Adományozási Program keretében mi arra hívtuk fel a vevőink figyelmét, hogy vásárlásuk 1 %-át ha a Kosár tevékenység számára ajánlják fel, akkor ahhoz segítenek hozzá, hogy ebből az alapból minél több ládát vehessünk. Így jött létre 50 db láda, mely a február 10-én megfestésre vár. Ígérjük, most nem lesz udvar takarítás, se átalakítás, CSAK és kizárólag festünk.  A ládákat farsangi hangulatba, Kosarasra! 

 

 

Így most Téged is hívunk, gyere, ha már a közösségünk  tagja vagy!
És gyere akkor is ha úgy érzed kezed által így szeretnél nyomot hagyni a helyi gazdaságba, és ezáltal is közénk tartozóvá válhatsz. 
A meghirdetett fb eseménybe jelezhetsz felénk, hogy várjunk Rád 🙂

https://www.facebook.com/events/2232875506966739/

 

Várunk, a Kosár csapata

Share on FacebookOszd meg másokkal is!