2017.08.20

Helló farkasok!

Miként változtatta meg a Yellowstone Nemzeti Park élővilágát a farkasok visszatelepítése? 

A négy perces kisfilm csodálatosan mutatja meg a kedvező változást.

 

Kiderült, ugyanis hogy a farkasok megjelenése még a folyóvölgyekre is pozitív hatással volt. Leírom még egyszer: Arra is pozitív hatást fejtett ki a farkasok megjelenése, hogy kevésbé erodálódtak a folyók völgyei és így jobban megtartotta a táj a vizet is. Csodálatos geomérnökök a farkasok. Mindezt úgy érték el, hogy csak táplálkoztak! Nem építettek semmit. Csak ettek. Adva van egy élő rendszer, és ebben egy kis változás. Majd szépen lassan elkezd minden átalakulni és újra nő a biológia sokféleség.

Hogyan változtatták meg a farkasok a folyókat

 

 Hogy mi köze ennek a bevásárló közösségekhez? Az emberi társadalom is olyan, mint egy ökoszisztéma. Sokféle kölcsönhatásban állunk egymással. Anyag- és energiaáramlás jellemez bennünket és a gazdaságunkat. Hatunk arra a tájra ahol élünk. 


Ma a mi társadalmi tájképünkre az erózió igencsak jellemző. Sokminden pusztul le. Sok pénz folyik ki a városunkból, szépen lassan elköltöznek a fiatalok. Sok jele van ennek a lepusztulásnak. De még több a környező falvakban.
Ahogy a farkasok képesek megváltoztatni a tájat pozitív értelemben, úgy képesek vagyunk mi is. Elég, ha egy kicsit változtatunk a táplálkozási szokásainkon!


Amint egyre több ember kezd el helyi terméket fogyasztani, úgy rengeteg pozitív változás fog elkezdődni: 
Egyre több pénz jut a helyi termelőkhöz. Ezért itt fejleszteni tudják a termelést. Több és jobb minőségű élelmiszert tudnak előállítani. Ahogy javul a mezőgazdaságból való megélés lehetősége, egyre több fiatal fogja ezt választani, és nem akar majd egy német étteremben felszolgálóként boldogulni. Ahogy nő a minőségi kínálat, úgy leszünk egyre egészségesebbek. Ahogy kezd a pénz helyben mozogni, úgy jut vissza egyre több ebből a helyi gazdasági folyamatokba. Ma a becsléseink szerint évi 38-40 milliárd forint tűnik el Nyíregyházáról csak azért, mert nem a helyi élelmiszert vásároljuk. A pénz elfolyik, úgy, mint a természetben. De a pénzt vissza is lehet tartani a helyi körforgásban, úgy ahogy ez a természetben is lehetséges. Amennyire megnő a helyi élelmiszer fogyasztási arány, úgy ennek arányában marad helyben ez a pénz. A pénz pedig helyben áramlik. Itt segíti majd azt, hogy egymásnak szolgáltatásokat, árukat nyújtsunk.


Tehát egy kis változtatás nagyon kedvező változásokat tud előidézni. Ha a farkasok képesek rá, akkor mi is képesek vagyunk erre.
Szóval irány a helyi piac és irány a Nyíregyházi Kosár! 🙂
www.nyiregyhazikosar.hu

Share on FacebookOszd meg másokkal is!