2017.04.04

Mi köze a pókoknak vásárlási szokásainkhoz?

Leolvashatjuk belőle a jövőnket!
Most persze mindenki a javasasszonyok és tenyérjósok megmagyarázhatatlan módszereire gondol. Sokkal racionálisabb dologról van szó:
A képen egy kísérlet eredményét lehet látni. Egy póknak különböző tudat módosítókat adtak, és figyelték milyen hálót sző. Az eredmény magáért beszél. Mindegyik háló alkalmatlanabb a rovarfogásra, mint a normál háló. Ugyanis megváltozott a pókfonalak egymáshoz viszonyított helyzete, így megváltozott a rendszer teljesítő képessége is. A mintázat változása magával hozta a teljesítő képesség változását is. Eddig lehet követni? A vásárlási szokásaink az utóbbi 20 év alatt szépen átalakultak. Az egyéni szokások összessége szépen átalakította a gazdasági szerkezetet. Más lett a mintázat. Ezt a mintázatot fizikai szemünkkel nem láthatjuk, ezért nehezebb erről beszélni, és ezt észlelni. De azért megpróbálkozhatunk vele. A mai mintázat olyan, hogy a városban megtermelt jövedelmek nem maradnak itt.

Honnan lehet ezt tudni? Csak nézzük meg az élelmiszer csomagoló anyagon lévő adatokat: honnan származnak az élelmiszereink?! Na, pont oda megy a pénzünk. Nem marad helyben. A kenyérhez képest a pénz másképpen működik. A kenyeret megesszük, a pénzt pedig tovább adjuk, és egy körforgást végez így. Feltéve, ha helyben marad. Ha eltűnik, akkor máshol használhatják fel az emberek. Ha itt maradna, akkor lenne esélye annak, hogy a helyi gazdaságot erősíti. És néhány lépésben újra a zsebünkben landol.

Azt a pénzt amit az élelmiszerre költünk azt ma kiviszik a városból a kereskedelmi láncok. Ha pedig nincs pénz, akkor nincs munkahely, a fiatalok is inkább elvándorlásban gondolkoznak. Az összefüggések világosak. Csak talán az nem, hogy mindez a mi vásárlási szokásainkon alapszik, mert mi választjuk meg minden nap azt, hogy hová adjuk a pénzünket.
Így függ össze a pókháló és a vásárlási szokásaink. A jövőt pedig a mintázatokból lehet kiolvasni. Nem kell hozzá varázslónak lenni. Ha a szokásaink alapján nem helyit vásárolunk, akkor az a pénz amit élelmiszerre költünk hiányozni fog innen. A választás a kezünkben van. De már nem sokáig. Ha nem változtatunk, akkor a rendszer változik meg. Eltűnnek a helyi termelők, és végképp ki leszünk szolgáltatva a globális cégeknek. Akkor még több igazságtalanság, nagyobb szegénység lesz az osztályrészünk.

Ha gazdagabb, egészségesebb életet szeretnénk, akkor válasszuk a helyit! Nem csak az élelmiszerben, hanem mindenben.
A Nyíregyházi Kosár vásárlói már nem csak a helyi termelők portékái közül tudnak válogatni kedvükre, hanem a vásárlásukkal olyan helyi civil szervezeteket is tudnak támogatni, akik ezt a láthatatlan, de létező társadalmi hálót szövik újra és újra. A támogatáshoz pedig még a pénztárcába se kell nyúlni. Elég, ha a vásárlásuk alkalmával rendelkeznek arról, hogy melyik civil szervezetnek szeretnék juttatni a vásárlásuk értékének az 1%-át.
www.nyiregyhazikosar.hu

 

Share on FacebookOszd meg másokkal is!