2017.02.19

Képesség megtartó népesség

 Nem elírás a cím. A népesség megtartó képesség egy jól ismert fogalom. De mi van, ha megfordítjuk a szavak sorrendjét? Lehet, hogy a város népességének kellene megtartania, újra kifejlesztenie, azokat a képességeit, amivel a saját hatáskörébe vehetné újra a boldogulását?

A Kosár olyan Nyíregyházának, mint edzés az izmoknak.

Az izom olyan jószág, ami akkor erősödik, ha használjuk. Továbbá azt is tudjuk, hogy a mozgás lehetőségét ez biztosítja az embernek. Az izom ereje és az izom használatának a képessége megmutatja, hogy mire képes az ember. Kis izom, és rossz használat esetén nem sokra. Nagy izom, és jó használhatóság pedig nagy szabadság. Azt is tudjuk, hogy ha nem használjuk akkor sorvad.

Na, de mi köze ehhez a Kosárnak?

A városban élő emberek életben maradásához élelemre van szükség. Ez vagy helyi forrásból származik, vagy messziről jön. Ha helyben állítjuk elő, akkor a pénz amit adunk érte, helyben marad. Ha messziről jön, akkor a pénz amit érte fizetünk messzire megy.

Ha a pénz helyben áramlik, akkor van pénze sok vállalkozásnak arra, hogy embereket alkalmazzon, fejlessze a működését, és megélhetést biztosítson. Ha nincs pénz? Nos azt tudjuk, mivel jár: Fiatalok nem akarnak itt maradni, aki marad, az egyre kevesebből él meg, és egyre romlik az élelmiszerek minősége is. „Kis pénz, kis minőség…”

De hiába ezt tudni, mint ahogy hiába azt is tudni, hogy a kellő izom kifejlesztéséhez edzésre, mozgásra, az izom használatára van szükség. Ha nem vesszük igénybe a helyi termelők munkáját azzal, hogy tőlük szerezzük be az élelmiszerünket, akkor mit sem ér ez a tudás. A leépülési folyamatok lejátszódnak.

A Kosárban az edzés feltételeit megteremtettük. Eddigi erőnkhöz mérten maximális teljesítményt nyújtunk közel 4 éve. De ahhoz, hogy a város helyi gazdasága megerősödjön, Rátok is szükség van, mert :

„Egyedül nem megy,

Egyedül nem megy,

Egyedül nem megy, hahahaha…..”- Ripacsok c. film

 

Szóval vagy az van, hogy segítetek nekünk jobbá tenni a helyi élelmiszer termelést és kereskedelmet azzal, hogy rendszeresen vásároltok, vagy ez a próbálkozás lassan-lassan megszűnik létezni, és ezt a kis terepet, amit kihasítottunk a multik piacából, újra átveszik a külföldi árukat forgalmazó kereskedők.

A választás ez esetben nem szavazófülkében történő voksolást jelent, hanem rendszeres bevásárlást a helyi termelők portékáiból. Voksolni itt 🙂

Köszönjük, ha Társunk vagy! 🙂

Share on FacebookOszd meg másokkal is!