2017.02.13

A Nyíregyházi Kosár Közösség bemutatja….

 7. lépés 
A Nyíregyházi Kosár Közösség működési bevételének 1 %-át felajánlja helyi civil szervezetek működésének segítésére. Minden vevő heti vásárlása után a nálunk elköltött összeg 1 %-át olyan civil ügynek ajánlhassa fel, melynek létezését és működését szívesen támogatja.
6. lépés: 
Egy meggondolt gondolat a Kosár új kezdeményezése, melyben kezet nyújtunk, kört alkotunk a hozzánk hasonló gondolkodású és törekvésű emberekkel, így  Veled is! A Kosár termelőin keresztül biztosítja a helyi élelmet, a tudatos vásárlás alapfeltételeit. Elkötelezett  vevőink megtartják a Kosarat, ezért hálánként a kölcsönösség jegyében, most adunk. Lehetőséget adunk Vevőinknek, hogy vásárlásaikon keresztül, más helyi értéket teremtő civil szervezet munkájához anyagi felelősséget vállalhassanak. Gyűjtjük és mutatjuk szervezeteken keresztül, mi minden zajlik a városban, mi mindenről kell tudnunk, érdemes velük együtt élni a mindennapokat. Mert hisszük ez teremt egy városban helyi identitást, ahova tartozni jó, ahonnan elmenni nem akarunk. Magunk erejéből, egymásra is számítva élni, jönni- menni, tenni- venni, lakni, járni …olykor vásárolni, enni, egyszerűen lenni!
Hogyan? Már csak ez a kérdés vár megválaszolásra…..!
5. lépés
Civil szervezetek. Ők a Kosár testvérei, melyek hasonló utat járnak be mint mi, küldetésük és minden egyes igyekezetük az itt élő emberekért zajlik. A Kosár, most velük szeretne egy kölcsönösségen alapuló összefogást kezdeményezni. Vevők, akik talán, sőt sokszor  tagjai valamilyen civil szervezetnek, civil szerveződés, melynek tagjai élvezik, vagy épp szükségszerű számukra a szervezet munkája, és mind, mindannyian táplálkozunk, naponta. Helyi ügyes- bajos dolgaink, mind egymáshoz érnek, egymásért kiáltanak. Ezt a szükség és adni tudást szerveztük egy körforgásba, melybe összekötődhetünk, egyre értőbben, egyre teljesebben.

 

4. lépés, Kik lehetnek ők, akiknek aktív jelenléte társadalmi változást idéz elő egy városban? Az általuk kiváltott társadalmi fejlődés, nem más, mint az önmagáért is tenni tudó közösség önrendelkezése,  mely minden tagjának gazdagodására válik. Így létük, nem lehet független azoktól az emberektől, akikért ők cselekednek. Tevékenységük hatékonysága tehát azoktól is alakul, akik adományaikkal segítik működésüket. A Kosár szeretné, hogy sok értő figyelemmel felruházott meleg bekecs, mint adomány kerüljön azokra, akik másokért és egyben önmagukért cselekednek. Hogyan? Itt folyatjuk…
 3. lépés Létezik városunkban az embereknek egy rétege. Olyan emberek közössége, akik valamilyen belső indíttatásból fakadóan cselekszenek valami számunkra fontos dolgot, amivel vélhetően jobbá teszik a világot. Tevékenységükkel a nagy társadalmi hálón képződött rést foltozzák, vagy újító  gondolataikkal próbálnak a megszokottól eltérő megoldásokat találni arra, ami számukra nem elfogadható a világban. Létezésükkel mindenképp hatást gyakorolnak lakókörnyezetükre és embertársaikra, ezáltal pedig a társadalmi folyamatokra. Olyan városban ahol jelenlétük aktív, ott nő a helyi identitás érzet, ott nő az önrendelkezés különböző formái. A Kosárnak, velük mindenképpen dolga van.  Mert ők nem mások, mint a …..,

 

2. lépés
Bevásárló közösséget hoztunk létre civil kezdeményezésként, hogy Nyíregyházán teret adjunk annak a késztetésünknek, hogy az élelmiszer önrendelkezést, mint fenntartható életmódot és a globalizáció ellensúlyozását a helyi élelmiszer fogyasztása által életmódként képviseljük. Közösséget szerveztünk hozzá, termelők, vevők táborát, akik egymást kiszolgálva juttatják egymást minőségi élelemhez, és ezáltal megélhetéshez.                                              A Kosár történetében közel 4 éve zajlik ez a fogyasztói szemléletformálás, házon belül, és kívül. Látható és mérhető az a hatás, melyet tevékenységünk is indukál a társadalomba.
1. lépés
2012 telén, mikor a gazdasági válság mélypontját élte térségünkbe, hasonló gondolkodású emberek, akik hasonló nehézségeket tapasztaltak addig jól működő életükben, késztetést éreztek arra, hogy valamit tegyünk. Olyat, ami mindannyiunk számra még ha nem is a leggyorsabb változást hozza, de mindenképpen az alap bajok orvoslója lehet. Nagyban gondolkodtunk, nem csak a személyes jólétünk visszaszerzésében, messze tekintettünk, nemcsak a holnap biztonságában. Mára jó sokan lettünk, akiknek szíve, keze-lába erre az ügyre dobban és jár. Mit tettünk? Hogyan? Mire készülünk?
Share on FacebookOszd meg másokkal is!