2015.10.15

Takács József és Takács Józsefné Editke

10488003_896069217089827_7685595611157110301_nTakács József és felesége Edit számára a bio élelem értéke régebbi időkre nyúlik vissza, mint a termelésük múltja. Bő tíz évvel ezelőtt ők hozták létre Nyíregyháza és egyben az ország első bio éttermét. Talán korukat megelőzve próbálkoztak akkor a minőségi élelemnek létjogosultságot szerezni, akkor még ez a vállalkozás sajnos nem tűnt hosszútávon fenntarthatónak. Bár az éttermet mára már bezárták,számukra továbbra is fontos maradt ez az érték.

 

10517472_896069470423135_9012398375576055682_nKiköltöztek egy tanyára, és maguk ellátására hozzáfogtak a növénytermeléshez. Sokáig nem művelt területet törtek be, pihent földben kezdték maguk értékeit megvalósítani. Saját tapasztalataikból tanulva próbálkoznak újra és újra hűnek lenni a vegyszermentes termesztéshez. Mulcsozás, növénytársítás, rezisztens magokból nevelt palánták, a csalánlé….stb. kertészkedésük alapjai. Gombás fertőzések ellen nem permeteznek, bevállalva azt is, amit az időjárási kilengések a növények terméshozamában kárt tehetnek.

Saját önellátásra törekednek, a megtermett felesleg kerül értékesítésre a Kosárban. Fontos felismerés számunkra és egyben üzenet másoknak is, hogy egy kisebb kertben is milyen sokfajta növény megterem, biztosítva ezzel egy háztartás szükségletét. Editke azt mondja, hogy ő piacra nem vinné a terméket, sem a mennyisége miatt, sem az idő amit azzal kéne tölteni.

10514568_896069850423097_6083996020086545131_n
A Kosárban való értékesítés számukra kiváló lehetőség, sőt inspiráló is, hogy még ezt-azt hogyan lehetne termelni.
Vannak tervek a jövőre nézve, illetve az eddigi tapasztalatok is hozzák az újítási ötleteket. Szándékukban áll a termelés biztonságát növelni üvegház építésével, hogy korábban és később is lehessen szüretelni, és kacérkodnak egy feldolgozó üzem létrehozásával is. Kicsiben ehhez a recepteket, eljárásokat kidolgozták, most már csak olyan gazdasági körülményekre várnak, melyek ezek tervek megvalósítását segítik. A környékükön több föld várja, hogy újra megművelés alá kerülhessenek, sőt a foglalkoztatás is céljuk. Értelmes munkát teremteni, és ezzel másoknak is adni megélhetést.
10480178_896071967089552_728839748451635624_n
Próbálkoznak fürjek, kecske tartásával, mind saját részre és a kísérletezés része ez is a termesztésüknek. Többféle növény van elültetve a jövő számára, hogy évekkel később termést hozva válhasson terveik megvalósulásra.10552506_896072150422867_6685422805062398054_n
Véleményük a Kosárról: A Kosár a mi szemszögünkből tökéletes. Talán ha az egészséges és a konvencionális termelési mód által termesztett termékek jobban elkülönítve lennének, ezzel is nyomatékosítva, hogy se árban, se minőségben nem versenytársak ezek egymás mellett. És a Kosár külön segítené az embereknek a kettő közötti lényeges különbség megértését, és ezzel azzal arra való igény felkeltését.ui. külön kérdés a Kosár szervezői számára is, hogy a ‘Bio’ logó alatt mit értsünk. A mai értelmezés szerint a bio minősítéssel felhatalmazott szervek által ellenőrzött és kiadott pecsét a biztosíték a bio-ra. Takácséknél tett látogatás is alátámasztja azt a véleményünket, hogy a pecsét önmagában még nem biztosíték, illetve nem mindenkinek anyagi lehetősége azon papírok és ügymenet megszerzése. A bio termesztés is lehet profit éhes és lehet belső bizonyosság is, hogy csak így lehet, érdemes élni, termelni. És akkor minek a pecsét, ha én, a vevő egy emberben MEGBÍZOK ?! Új világ épül, új emberekből csendesen, messze túl a mai jogi, gazdasági szabályok felett.-.Kosár szerk.1377613_896069363756479_2223489603529362371_n
További képek:Takács Józsefné Edit
Share on FacebookOszd meg másokkal is!