2015.10.07

Kovács István

„Ha valaki őstermelő, értsen már hozzá- másnak az egészségével játszik nem?”IMG_4263

„Ó, én házi zsírral ennék paradicsomot – akkor most várjak péntekig?”

István 11 éves kora óta kertészkedik. „A szomszéd bácsinak volt tehene, dinnye termesztésével foglalkozott. Készített trágyával melegágyat, palántát nevelt fóliában. Gyerekként megcsapott a meleg föld szaga, márt áprilisban volt benne hagyma és retek – ez engem megfogott. Választhattam, hogy Simsont vegyünk, vagy fóliát, és én barátaim megdöbbenésére a fóliát választottam…”

Mezőgazdasági szakközépiskolába iratkozott be, de a termelés rejtelmeit a gyakorlatban tanulta meg. Szőlő és gyümölcstermesztő a végzettsége. A gazdaságot fokozatosan építette fel. Amint volt egy jó év, az üzem újabb fóliákkal bővült. A gazdálkodás jövedelmezősége azonban kiszámíthatatlan, vannak nyereség nélküli évek. Ekkor jól jött a család segítsége. Azóta is hol bővít, hogy visszafogja a termelést, igyekszik igazodni a piachoz.

IMG_4286

A retek nálam teljesen vegyszermentes. Úgy ütemezem, akkor termesztem, amikor megterem vegyszer nélkül. Arra figyelek, hogyan tudom megelőzni a permetezést, ugyanis kellő odafigyeléssel nagyon sokféle megbetegedést ki lehet küszöbölni. A fóliával jól tudom szabályozni a hőmérsékletet és a páratartalmat, amivel számos betegség megelőzhető. Ha benne vagy a fóliában, látod mire van szükség. Persze tudnod kell, mit kell figyelni. Tudnod kell mikor érdemes locsolni és mikor kell megszomjaztatni a növényt annak érdekében, hogy a kórokozók esélyét a minimálisra csökkentsük. Hihetetlen, de igaz: a paradicsomot idén még nem kellett permeteznem. A permetezés csak a legutolsó lehetőség, a végszükség esetén. Az is lehetőleg kontakt szerekkel, mint a réz tartalmú szerek. Azok lemoshatóak, nem szívódnak be. Környezetbarát, szinte vegyszermentes gazdálkodást folytatok.

 

IMG_4277

Nálam komposztált istállótrágya kerül a földbe a fóliasátrakban. Nagyon jó szerkezetű és tápanyagban gazdag talajt eredményez, aminek kiváló a vízgazdálkodása. Fontos a komposztált trágya jó bedolgozása. A jó trágyázás hozza a minőséget és a mennyiséget is. A retek például nálam egy gramm műtrágyát nem kap.

A piacon adom el a termékeimet. A nagybani piac már másféle termelést követelne meg, arra én nem szándékozom váltani. A jövőben választékbővítést tervezek.

További képek: Kovács István

IMG_4269IMG_4307IMG_4294

Share on FacebookOszd meg másokkal is!