2015.10.05

Balázsi Dénes és Balázsiné Éva

Régi vállalásunknak teszünk eleget azzal, hogy elindultunk a Kosár termelőit meglátogatni. Megnézni földjeiket, termelési helyeiket, beszélgetések során megtudni rólunk azt, hogy termékeik mögött mi áll. Miért, hogyan kezdtek el termelni, bepillantani a napi munkájukba, remélve hogy ezzel is közelebb tudjuk hozni a termelőt és vevőt annak a bizonyos bizalomnak a megerősítése céljából, melyet megtart az idő és erősíti az elkötelezettséget a helyi termék vásárlására.

A második termelőnk Balázsi Dénes és Évike.

Balázsiék a rendszerváltás után kezdték el a termelést, Évike a Dombházba volt élelmiszer eladó, Dénes lakatosként dolgozott. Két gyermekük születése után és várva, hogy valami történik a rendszerváltás utáni nehéz időkben, vágtak bele a termelésbe. A kárpótlások során ők is visszakaptak földeket, ahol elindult a munka, a kisgyerekek és akkor még Dénes főállása mellett. Bár a szülőktől ők is látták a termelés dolgait, de igazából saját maguk kárán tapasztalták ki a jó minőségű termék előállításának csínját-bínját. Még ma is áll az első fólia, azóta sok fejlesztésen ment át a gazdaságuk, mindig meghaladva az addigi tapasztalatok nehézségeit. Ma 2 hektáron termelnek, Felsősóskúton, illetve a családi házukhoz tartozó kertben. Főleg zöldség termesztéssel foglalkoznak, de a kertekben lévő gyümölcsfák terméseit is árusítják.

Balázsiék sokfajta zöldség termelésében jártasak. Bár a palántákat rendelik, erre már nincs kapacitásuk, hogy azt is maguk neveljék, de a területen sokfajta zöldség termelését láttuk. Fóliában, később szabadföldön váltják egymást a növények, ágyások. A felszedett hagymaágyás, váltja egy másik zöldség palántáinak ágyása.
Elnézve a kertet, a termékeket, bizony felvetődik a kérdés, hogy hogyan képes erre két ember?!
Évike, elmondta, hogy nyáridőben fél háromkor kelnek, felpakolnak, indulás a piacra, onnan hazaérve pihenek egy órát, majd indul a du-i műszak. Kötözni, locsolni, szedni….mikor mi az aktuális tennivaló. Készíteni a másnapi árut a piacra, csütörtökön nézni a Kosár rendelési listát is, és pakolni névre, csomagolni, mérni, árazni….
– Fél tíznél nem vagyunk hamarabb bent a házban.-monda. És mire lefekszünk, már van fél tizenkettő…

Ott jártunkkor megérkezett a jó kis nyári vihar, mely bár kicsit megcsonkította a látogatásunk így a kert legvégéig nem jutottunk le, de az eresz alá szorulva a nagy esőben, legalább annál többet beszélgethettünk. Hiszen a pénteki napok, mikor egy rövid időre találkozunk, sok mindenre nem ad alkalmat. Erre a félórára nekünk is szükségünk volt:)

További képek:Balázsi Dénes

Share on FacebookOszd meg másokkal is!