II. Önrendelkező konferencia

Helyi kezdeményezések jövőformáló hatása

2015. április 18.

abra
Az Önrendelkezés szó nem csak azt jelenti, hogy az életünk fontos kérdéseiben mi magunk hozzuk meg a döntést. Tehát nemcsak a demokrácia gyakorlás egy formája.
Az Önrendelkezés egy szemléletmód és egy nagyon hatékony problémamegoldó technika egyben.
Aki az önrendelkező képességét megerősíti az egyre kevésbé lesz kiszolgáltatva a külvilág erőinek. Az önrendelkezés gyakorlásával az ember, és az emberi közösségek egyrészt képesek megoldani az összes mai társadalmi, szociális, gazdasági problémát. Másrészt ez a szemléletmód és gyakorlat képes arra, hogy egy általunk kívánatosnak tartott világot hozzunk létre. Igazi teremtő erő.
Az önrendelkezés nem való mindenki számára. Akik szeretnek másokat okolni, másokat hibáztatni életük nehézségeiért, vagy szívesebben reménykednek egy nagylelkű, gazdag ember, politikus, cég segítségében, mint a saját képességeik használatában, azoknak nem való. Számukra egyenesen veszélyes, mert ők nem szeretnek azzal szembesülni, hogy a hiába való várakozás és mások okolása helyett mindvégig a saját kezükben volt a megoldás kulcsa, csak éppen nem akarták, vagy nem tudták ezt észrevenni.

Elhangzott előadások:

Takáts Péter: Helyi kezdeményezések jövőformáló hatásai


Átalakíthatja ez egyének kezdeményezései a világot? Milyen irányba mutat ma a társadalmak fejlődése? Milyen módon formálódik a jövő? Az emberi közösségek tudatosodása világméretekben egyre erősebben fejti ki a hatását. Mi az a pillanat, amikor az egyén felismeri a saját erejét? És mikor jön el az a pillanat, maikor ez az egyéni erő megsokszorozódik a közösségbe szerveződés által?


Zalatnay László: Mekkora kincs is van a kezünkben?


Az önrendelkezés ott kezdődik, hogy ismerjük meg a lehetőségeinket. De sokszor nincs megfelelő információnk a saját lehetőségeinkről sem. Most számokon keresztül is szembesülhetünk arról, hogy milyen hatalmas anyagi potenciál rejlik az önrendelkezés szemlélete mögött.


Ács Sándorné: Tanulni a természettől


A Vidékfejlesztési Központban nagyon sokan fordultak már meg azok, akik felismerték, hogy a természettel együttműködő gazdálkodás egy komoly tudás. Ez a tudás a második létalapunk. Az első pedig a természetes rendszereink jó állapotban való megtartása.


Pető Áron: Miért építettem közösséget a gazdálkodás mellé?


Adva van egy gazda, aki a piacon szembesül minden nap azzal, hogy a munkájának egy része felesleges, hiszen sok zöldség, ha azt nem veszik meg aznap, akkor már eladhatatlan. Elkezdett gondolkozni, hogy mit lehet ezzel a jelenséggel kezdeni. Az ő válasza egy un. közösség által támogatott gazdasági rendszer kiépítése volt.


Palicz Ildikó: Amit a gyakorlat mutat meg nekünk


A Kosár bevásárló közösség egy olyan úton jár, amin előtte nem, vagy csak nagyon-nagyon régen jártak emberek. Az úttörő munka többnyire sok feladatot, megoldandó helyzetet jelent. De közben olyan értékes tapasztalatokat szereztünk, amit nem lehet könyvekből megtanulni.


Miklós Rudolf: Együttműködni a természettel és a többi emberrel.


Az utolsó pillanatban megmentett őshonos szarvasmarha fajta történetén keresztül. Kárpáti Borzderes szarvasmarha háztáji kihelyezési program nem mindennapi tapasztalatai.


A rendezvényt a Magyar Természetvédők Szövetsége a az AGRI-2014-0114-HUN azonosító számú, „Making the CAP work for the Society and the Environment” című pályázat keretében, a Kosár önkéntes csapata és a Kosár termelői támogatták.