Termelő látogatásunk ezúttal Bujra vezetett, egy biogazdáshoz.
Immár 2 éve járjuk a gazdaságokat, korántsem ellenőrző, hanem érdeklődő, tanulni vágyó jelleggel, és hogy a személyes találkozás során bizonyosodhassunk meg arról, kivel lehet és érdemes összefognunk.
Kotesz Gyula biogazdánál tett látogatásunk nagyon tanulságos volt. Természetesen itt is láthattuk, hogy van föld ahol terem az áruba bocsájtott portéka, vannak állatok, és nem felvásárolt terményeket értékesít, de szerencsére ilyet már sokat láttunk. Gyula portáján viszont valami nagyon más közeledett felénk.
Személyében egy olyan gazdát ismerhettünk meg, aki sok éves tapasztalattal a háta mögött, tud a Kosár más léptékű termelője lenni. De előbb az ide vezető útról….
A rendszerváltás előtt a Helyi Termék Szövetkezet vezetője volt, korábban is a mezőgazdaságban dolgozott, maga is vidéken nőtt, a mezőgazdaság szeretetével és hozzáértésével.
A rendszerváltás után maga is gazdálkodásba kezd, 140 ha földterületet vásárol, melyen széles körű agrár tevékenységbe fogott. Zöldség-, gyümölcstermesztés, állattartás, számukra takarmány előállítása és egy halastó is gazdagítja a gazdaság arculatát. A bio termesztés elmondása szerint üzleti megfontolás tárgya volt, de maguk is fontosnak tarják az elfogyasztott étel minőségét, mert ez tényként kezelendő, hogy az élelmiszer csak minőségi lehet. Ahol ilyen föld és vízkészlet van, mint nálunk, az kötelez.
A beruházások mind a kiszámítható és biztonságos termelést igyekeztek elősegíteni: a melegházak, öntözőrendszerek, a megtermelt termény számára hűtőház építése, mind egy nagyon komplexen gondolkodni tudó gazdálkodóról vall. Együtt járva a birtokot beszél Gyula a hazai és helyi piac helyzetéről, a termelők nehézségeiről és lehetőségeiről. Őszinte szavak, megélt tapasztalatok.
Beszélgetünk a valamikori Termelői és Értékesítési Szövetkezet ( TÉSZ-ek) szerepéről, mely jó működése hatalmas hiány a sok gazda összehangolt munkája között. Szó van a sikeres pályázatok útján való növekedés lehetőségeiről, és azok buktatóiról, a nagy felvevői piacok kiszámíthatatlanságáról. Egy dologról nincs itt szó, másokról. Pedig biztos ő is tapasztalt már termelői társaitól oly sok mindent. Az egymás mellet árulás ár-harcai, vagy ár-kartelei, egymás termékeinek minősítése, biztos számára is ismerős jelenség, Ő nem ezzel foglalkozik. Gondolkodik, mérlegel. Valószínű ezért is jut el a higgadt fejjel a megoldásokhoz.
Maga is sok mindent megtapasztalva, gondolja azt, hogy bár egy nagyon nehezen kivitelezhető út, de csak az összefogásban, az összehangolt termelésben és ezzel együtt a helyi fogyasztásban látja a megoldást. Az előbbiben termelő társaira számít, akik megértik és újra képesek összefogva működni egymással, akár a Kosár közvetítésének segítségével. Az utóbbiban a helyi emberek nagyon tudatos és következetes vásárlására lehet csak a megoldás. Megértve, hogy csak így maradhat fenn a vidék, és általa a minőségi élelmiszer, a munkahelyek, és a megélhetések biztosítása.
Ez a termelő látogatás messze nem a vevők számára hordozta a legfontosabb információt, hanem a Kosár szervező csapatának és a Kosár termelőinek adhat Gyula jelenléte új utakat….
További fotók: koteszgyula