2016.07.20

Enyedi Gábor és Rebeka

13770304_1361000563930021_1373013676101149746_n Soron következő látogatásunk Lócibokorba vezetett, egy fiatal házaspár gazdálkodói történetének lehettünk szemtanúi, a Kosárban pedig valódi támogatói annak a döntésnek, mely az itthoni értékekre és a nem a messziföldek áhított világára épít.

Enyedi Gábor szülei több generációs termelő emberek. Gábor is ebben nőtt fel, ez a minta és tudás adva volt számára. Jó képességű fiatalként ő is tovább tanul, tanárember lesz belőle, de a kiszámíthatóbb megélhetés, a több lábon állás számára a mezőgazdaságba való beilleszkedést jelentette.
13697216_1361000260596718_5006362852868449108_n Fiatal felesége Rebeka, bár vidéken született, kiskertben való munkálkodást látott kisgyermekként, de később városi lányként cseperedett fel. Ismertségük hajnalán, így egyeztetni kellett egy fontos szempontot, Rebeka el tudja –e képzelni az életet Gábor mellett úgy, hogy a termelés, a földtúrás mindennapi életük része lesz. Rebeka számára is vonzó volt a gondolat, hogy valami alapvető értékből tudni megélni, így a további ismerkedés és páralkotás útjába nem állt akadály.

A fiatalok vettek egy kis tanyát, ahova kiköltöztek, és itt zajlik a gazdálkodás, 1,5 ha területen. Gondos kezek munkáját dicsérik a fóliák, ahol úgy a szülők szakmai segítség nyújtása, mint a kísérletező kedvük teret kap. Sok a kézi munka, a figyelem, ami a növények fejlődését kíséri. Első éves próbálkozásukban gyűlik a tapasztalat, hogy jövőre mit nem, mit másképp, mit ugyanúgy csinálni. Miközben meg kell tudni élni a munkájuk gyümölcséből, a folyamatos technikai fejlesztéseknek, a beruházások sorának nincs vége. Így Gábor még tanít is, Rebeka teljes erőbevetéssel a gazdaságban tevékenykedik.
13754415_1361001337263277_5192246678241510784_n Büszkén mutogatják a fóliákban apróságnak tűnő dolgokat: ezt végig Rebeka gyomlálta, itt biológiai növényvédelmet használunk, ide ezt, mellé azt ültettünk. Az öntöző rendszer még kisebb átalakításra vár, hogy ne kelljen minden hajnalban kelni a bekapcsolásáért, csak az idő kevés, amire itt is panaszkodnak, hogy mindre jusson.

Boldogan látjuk, hogy az egyik alapvető élelmiszerünk, a burgonya, melyet a külföldi olcsó vetélytársak miatt már nem éri meg termeszteni,-mondják a gazdák többsége, itt még megéri, és ezáltal a Kosárban mindenképp a helyi burgonya elsődlegessége garantált.
13707799_1361003913929686_4485538746444556665_n De bizakodva hallgatjuk, hogy a kegyvesztett meggyfák, melyek korábbi évek főtámogatott gyümölcse volt, mára veszteséges mezőgazdasági terménye lett, átgondolásra, többsége kivágásra kerül és helyettük egy egészségesebb szerkezetű termesztésre, többfajta gyümölcsfa ültetésre kerül sor.

És bár a fiatal pár, még alkalmazkodik a mostani értékesítési módokhoz, árulnak piacon és nagyobb mennyiségben leadják áruikat a TÉSZ-nek, de beszélgetéseink szerint is érezzük, ők az a generáció a termelők között, akik az új típusú gazdálkodási és értékesítési módokban hamarabb bele tudnak majd vágni, mert nem köti még őket az „így szoktuk meg”, sokszor emlegetett akadálya.

13718767_1361018217261589_8533926048830294938_nUtunkat folytattuk aznap és átlátogattunk a szülők birtokára, ahol minden elkezdődött Gábor életében is.
Kicsit kellemetlen érzés is számunkra, hogy dologidőben zavarunk látogatásunkkal, ugyanis a szülők dohány termesztéssel is foglalkoznak, délelőtt a dohánytörés, most pedig a fűzés munkálatai zajlanak.
Gábor át is vállalja édesanyja szerepét a munkában és míg ő velünk sétálgat a kertben, így a munka nem szakad meg.

Enyediné Kata személyében a Kosár rátalált végre egy olyan termelőre, akik gyümölcsökkel is foglalkoznak, piacra termelnek, egyéni vásárlásokra, így hozzánk beszállítania megoldható dolog számára. Kata mutogatja a gyümölcsös részeket a kertben. Kezdjük a málnánál, bár az már letermett!- mondja, itt is átvághatunk.- és mi boldogan vetjük be magunkat a málnásba, ami még üdítő csemegét ad a rekkenő melegben, a kókadozó városiaknak.

13729088_1361017947261616_3584373784565288686_n De láthatjuk és ízlelhetjük gyümölcsét a sárgabarackfáknak, az őszibarackos, a nektarint, mind emberi léptékű termelést mutatja. Bő termés van, de nincs extra méret, tán egyetlen fán se. Nincs a fákon csak első osztályú termény. Életszerű dolgok vannak, melyek bármelyikünk gyümölcsfáján is így van, vagy lenne, ha valaki termesztene.

Újra nagy burgonya termő terület tárul szemünk elé, a csemege kukoricák, 2 sorba az egy időben vetettek, látjuk a karfiol, káposzta, kelbimbó mezőt, és a fiatal másodvetések még lábadozó sorait. Meleg van , forróság. Locsolni kell, szedni, ültetni, kapálni, a piacon állni …., szóval van mire nézni, mint feladat! Minden munkának ideje van, de egy olyan gazdaságban ahol ennyiféle termény él, növekszik, terem, összeérnek a dolgok. Szinte mindent egy időben kell csinálni.

Mikor kitaláltuk a Kosár rendszerét, ahova a termelők „CSAK” behozzák a termékeiket, nem is érzetük ennyire, micsoda tehermentesítés az, ha egy termelőnek ezzel legalább nem kell annyi időt eltöltenie. Mert a természet ilyenkor ontja a feladatot, rövid a nap, még ha a leghosszabbak is. De az áru a vevőhöz nem tud eljutni magától. Ezt csatornát vállaltuk fel, hogy „CSAK” a helyi termelők számára, leszünk a kapocs köztük és a vevők között.

És ezúton is köszönjük, ha ennyi munka mellett még gép mellé ülnek és feltöltik a termény kínálatot a Kosár weblapjára, amit még kint a földeken is nehéz átlátni, melyik feladathoz is fogjanak hamarabb.

További képek: enyediek

Share on FacebookOszd meg másokkal is!