2016.07.04

Gulyás Gomolya

Termelő látogatásunk ezúttal Hajdúdorogra vezetett, a Gulyás családhoz. Gulyásék juh- és tehén tejből készítik elsősorban gomolyáikat és egyéb termékeket. 13567518_1348470628516348_4768328663542501609_n

„Gyermekként, abba nőttem fel, -mondja házigazdánk Gulyásné Ilike, hogy szüleim értenek a földműveléshez, az állattartáshoz és az élelem előállításhoz. Ők is megtanulták felmenőiktől, és nekünk is átadták ezt. Nagyon helyesen tették, mert ez az élet rendje. A hagyományt nem lehet iskolában tanulni, hanem csak a családban, élő közösségben örökítődik át megfelelő alapossággal.
Legfőbb vágyam az, hogy egészséges, jó alapanyagokból készült tejtermékeimmel hozzájáruljak egy hagyomány tovább éléséhez, és a magyar emberek egészséges élelemmel való ellátásához. Mert hiszem, hogy az étel az ÉLET.. 13619800_1348473371849407_3631969097214308189_n

Ottjártunkkor valóban ezeket az értékeket láttuk. Kis családi vállalkozás,emberléptékű méretekkel, és gondolatokkal. Rendje van itt mindennek, a környezetük minden kis szeglete erről tanúskodott Egyszerűség és tisztaság jellemzi a családi gazdaságot. Semmi tupír, nagyzolás, csak a mindennapok szorgos munkája. A családi vállalkozás a juhgomolyák előállításával kezdődött 2001-ben, később érkeztek a tehenek, melyek tejéből bővítették a gazdaság tejtermék kínálatát.

13529201_1348471758516235_2498010246831072227_nMagyartarka fajta 14 fejős tehene adja a termékek tejszükségletét, és a nagyobb családi juh állományból 100 juh fejlődik, hogy gomolya termékké váljon. Szinte minden munka kézzel végződik.
A családi vállalkozás szó szerint lehet érteni, a szülők és 3 fiúk dolgoznak az állatokkal, a takarmány termeléssel, és a tej feldolgozásával. Így öröklődik tovább a tudás a gyermekekre, ahogy a szüleik is kapták azt egykor, és válik megélhetésükké, munkahelyükké. 13533343_1348477415182336_2619981053269785066_n

A hagyomány, és a szorgos munka eredményeként 3 elismerés is dicséri terméküket.
– Minőségi Termék védjegy 2008-ban,
– a Hagyományok- Ízek- Régiók, Védjegy használatának jogát 2010-ben és
– az OMÉK Élelmiszer díjat, 20111-ben.

Ilike elmondása szerint, bár a régi receptúra a gomolya készítés módja mai napig is, ugyanakkor a jobb minőség eléréséhez igazodnak a kor bizonyos kihívásaihoz. Pl. ma nem az állati gyomor egy nedvével, a kazeinnel dolgoznak, hanem egy porított gomba fajtát használ a tej oltásához, mely lehetővé teszi, hogy olyan emberek is fogyaszthassák termékeiket akik számára a humánus állattartása több szempontú.
A joghurtok, főleg az ízes változatok is a modern kor termékei. Külön figyelmet fordítanak arra, hogy minden alkotó, a gyümölcsök, fűszerek minőségi alapanyag legyen. Csak így maradhat egységében jó minőségű a termék. Erre törekednek munkájuk során.

13439226_1348472765182801_7471990058825816747_n Számunkra nagyon szimpatikus azt látni, bár ez a gazdaságosságot veszélyeztetheti, hogy minden igazodik a természetes folyamatokhoz. Nem készítenek vajat, mikor a tej összetétele nem a legalkalmasabb erre, ha azt nem tudják úgy előállítani, ami számukra a jó minőség, mint ahogy nem növelnek semmilyen termelékenységet sem a minőség rovására.

Nekünk vevőknek, hogy ezt valóban értékelni tudjuk, vissza kéne szoknunk arra, hogy megértsük és elfogadjuk azt, hogy nincs mindig szezonja mindennek. Az egészséges élelmiszer előállításnak ez alappillére. És bár ennek ismerete már sokszor elveszett számunkra, mégis ehhez kéne igazítani a kívánságainkat, nem a multi kínálatának és a reklámok bőségígéretének bedőlni..
Termelő látogatásunk során a mozzarella készítés fortélyaiba pillanthattunk bele. Igazi élmény volt, közelről részese lenni egy termelő folyamatnak.

További képek: gulyasgomolya

Share on FacebookOszd meg másokkal is!