2016.03.22

Termelői látogatások

Régi vállalásunknak teszünk eleget azzal, hogy elindultunk a Kosár termelőit meglátogatni. Megnézni földjeiket, termelési helyeiket, beszélgetések során megtudni rólunk azt, hogy termékeik mögött mi áll. Miért, hogyan kezdtek el termelni, bepillantani a napi munkájukba, remélve hogy ezzel is közelebb tudjuk hozni a termelőt és vevőt annak a bizonyos bizalomnak a megerősítése céljából, melyet megtart az idő és erősíti az elkötelezettséget a helyi termék vásárlására.

10155195_860016177361798_5560415176958424558_n “Rózsa Péter gazdasága pedig magáért beszél. A nagysága, a sokszínűsége, és mindenhol hitelessége szavainak, bárhova néztünk. Márpedig néztünk. Egy ekkora gazdaságot nem lehet ” rendbe rakni” aznapra, hogy jönnek a vendégek. De mindenhol rend, a növénytársítások, az őket szolgáló gyomokkal is, az állatok, növények együtt élése, melyben látható, hogy egy rendszer részei.”

Balázsiék sokfajta zöldség termelésében jártasak. 10363922_883761984987217_3875114175214705632_nBár a palántákat rendelik, erre már nincs kapacitásuk, hogy azt is maguk neveljék, de a területen sokfajta zöldség termelését láttuk. Fóliában, később szabadföldön váltják egymást a növények, ágyások. A felszedett hagymaágyás, váltja egy másik zöldség palántáinak ágyása.”

10563064_891858074177608_8103405946269495961_n „Ha valaki őstermelő, értsen már hozzá- másnak az egészségével játszik nem?” “Nekem nagyon pozitív, hogy vannak olyan emberek, akik ezt a termelést értékelik. Ha az ember olyan közegben van, ahol egyedül érzi magát, egy idő után elkezd gondolkodni, hogy biztosan jól csinálja-e. A Kosár működése megerősít abban, hogy jó úton járok.” vallja Kovács István.

“A gazdálkodást önképzéssel igyekszünk tanulni és tökéletesíteni. Csak akkor permetezünk, ha nagyon muszáj, akkor is a rézalapúakkal, amelyeket a biogazdálkodásban is engedélyeznek. ’Biostimulátorokat’ alkalmazunk.” 10527414_892323637464385_5363972762222293259_n
“Azért telepítünk gyümölcsfákat, spárgát, batátát, hogy bővítsük a választékot”. – az Augusztinyi család.

10488003_896069217089827_7685595611157110301_nTakács József és felesége Edit: “Sokáig nem művelt területet törtek be, pihent földben kezdték maguk értékeit megvalósítani. Saját tapasztalataikból tanulva próbálkoznak újra és újra hűnek lenni a vegyszermentes termesztéshez. Mulcsozás, növénytársítás, rezisztens magokból nevelt palánták, a csalánlé….stb. kertészkedésük alapjai.”

Gabulya Istvánné Babika: “Nekem a Kosárban való értékesítés sokkal jobban tetszik. Itt sokkal kedvesebbek, 10636189_921135194583229_8714209718296863893_ntoleránsabbak a vevők. A piacon sokszor bántanak meg minket a túlzott válogatással, az alkudozással, ami nem arányos a mi munkánkkal. Itt szeretem ha meg akarnak ismerni, tudom melyik vevő mit szeret, kinek hogy csomagoljak, az esetleges hibákat is meg tudjuk beszélni. És nem utolsó sorban egy jó közösségben találtam magam, az én életemben a péntek már a Kosáré. “

10352391_947118351984913_7750023505979674128_nEmolin Növényolaj Kft, Danka-Barna Éva: “Igyekszünk azt a szemléletet képviselni, hogy az alapanyag termékek minél közelebbi helyről, megbízható termelőktől származzanak, de az olajgyártás és a mezőgazdaság mai helyzete is azt mutatja, hogy folyamatosan biztosított alapanyagot, nagykereskedelmi úton lehet beszerezni. Ennek ellenére folyamatosan keressük a kapcsolatokat, hogy azok minél személyesebbek, és ezáltal megbízhatóak legyenek.”

Kulcsár Ildikó 4 évvel ezelőtt indította vállalkozását, vegyész végzettséggel. “Igyekszem olyan termékeket alkotni, 10394463_1022834381079976_480167673785375334_nmelyek több szempontból is választ adnak a környezetvédelmi kérdésekre.Termékeink 90%-ban lebomló szerek, a műanyag flakonokat visszaváltjuk, Zöld tippekkel látjuk el a vevőket, mint pl. a víznek tisztító hatása van, a szerek csak rásegítenek a tisztító folyamatokra így azokból minél kevesebbet és hígítva használjuk.”

16208_1042594235770657_2915954890140100466_n Jáger Sándor Oroson működteti családi gazdaságát. Szarvasmarha tartással foglalkoznak, főleg tejelő állományuk van. Sándorék – hasonlóan más helyi termelőinkhez – az állatok takarmányozását igyekeznek maguk termelte takarmánnyal megoldani. Ebben a gazdaságban az állatok tavasztól őszig kint legelnek.

 

“Családunk egy 5600 nm2 tanyán él. Organikus gazdaságot vezetünk, permekultúrás földművelést végzünk. A 12654477_1227600280603384_7471251745792953030_ngödöllői génmegörzőből származó és tovább tenyésztett szárnyasokat illetve tojásaikat kínáljuk eladásra.
-Gazdaságunkhoz tartoznak még Parlagi Kecskék, Magyar Vadas Nyuszik, Racka Juhok, és ezek termékeit is értékesítjük.” Két modern, városi fiatalember, Merecicki Éva és Hosszú Gábor, akik kiszálltak a mókuskerékből. Hitvallásuk, hogy visszatérnek az egyszerűbb életformába, amit ma tanyasi, vagy önellátó életmódnak hívunk. Értik és tudják korunk fenntarthatatlan gazdaságának ellentmondásait.

12645236_1228309320532480_9196979869458911263_n 2003 óta működtetik közös gazdaságukat a Marsalkó testvérek, Gábor és László. A tanyán 75-80 magyar tarkát, bonyhádi piros tájfajták szarvasmarhát tartanak. Ez a fajta főleg tejtermelő fajta, a magas genetikai állományra vigyáznak, azok tartásában. Takarmányozásuk GMO mentes takarmányból áll, dara, siló, kukorica, lucerna, széna áll rendelkezésre, azok egy részét ők is termelik, ill a környék gazdálkodóitól vásárolnak takarmánynövényt. A tej egy része kerül feldolgozásra, gomolya, friss,érlelt,füstölt,ízesített sajtok, készülnek, parenyica sajtkülönlegességek, vaj,tejföl,túró,joghurt, krémtúró és körözött.

11182093_1071356976227716_8606195599841344096_n Földesiék növényháza, ahogy közeledünk Kálmánháza felé, már az útról látszik. “22 éve működtetjük a vállalkozásunkat, ez idő alatt sok változás kísérte az utunkat, úgy a növekedésünk, mint a virágpiacon lévő trendek miatt – meséli történetüket Földesi János. “Igyekszünk a Kosár vevőinek a legszebbeket vinni, hogy biztos mindenki meg legyen elégedve a pénzéért látatlanba vásárolt termékkel. Hiszen nagyon fontos a bizalmat kialakítani, hogy visszatérő vevők legyenek a Kosár vevők. Mert nehéz új vevőket találni, és még nehezebb azokat megtartani a mai kínálat tengerben.”

11270070_1078469585516455_444309691727023629_n Tikász László: “A kezdetek kezdetén 5 mangalicánk volt, mára 120 az állományunk, 5 kocával. Szabad tartásban nevelkednek , kukoricán ,tritikálén élnek, de kaszálunk és így kapnak zöldet is. Nálunk 1,5 évig nőnek az állatok, levágásig. Nincs gyorsított hizlalás. Csak saját termékeink készítéséhez vágunk disznót, el nem adunk élő állatot, mert még így is kicsi az állomány. A receptúrákat igazából otthonról hoztuk. Mindent úgy készítünk, ahogy a szüleinktől láttuk.”

 

11193383_1072162396147174_243391316435077432_n Fiatal házaspár próbálkozásának történetet a Nyírség Kincse Kft., mely sokkal többről szól, mint egy helyi termékről. Szól közös élet terveiről, álmairól, az álmok valóra válásáról és annak elengedéséről ha az élet körülményei úgy kívánják, hogy később újra felbukkanhasson és tovább szövődhessen az életterv. Fazekas Gergely: “A Kosár vevőköre nekünk való emberek. S bár ami az előnye, az még a hátránya is a rendszernek, nevesül, hogy a héten csak egy alkalommal lehet vásárolni. Bár nekünk roppant kényelmes ez a beviteli lehetőség. De hát a dolgok így alakulnak lépésről-lépésre. És amit mi is kérünk a vevőktől, hogy legyenek türelemmel a kis helyi termelők próbálkozásaikra.”

11390078_1089899927706754_2585449547247188815_n Mostani termelő látogatásra kicsit messzebb kellett utaznunk, egészen Tiszaeszlárig, itt működik Volenszki Gergő é s felesége Tóth Ágnes juhászata. Volenszkiék juhgomolyái a Kosár kurriózum termékei közé tartoznak, mert Nyíregyházán csak nálunk értékesítenek. “A Kosár számunkra kényelmes értékesítési lehetőség, mivel mi szezonális termékeket árulunk, mi alkalmazkodunk hozzátok. Bár az elején nagyon szívesen hallgattam a terveket, de a bizalmam ingott abban, hogy tényleg lesz-e ebből valami. Lett, mi is örülünk neki. Jó volna ha minél többen megismernék a juh gomolyákat is, mert nagyon más íze van a tehén, vagy kecske sajtokhoz képest. Mi azon vagyunk, hogy egyenletes minőséget produkáljunk minden alkalommal a vevőinknek.”

11205030_1157148427648570_5949675483475535969_n Aranycipó Pékség – Szemján Tibor: Fényeslitkére, a “fényes tavacskák” vidékére mentünk a soron következő Kosár termelő látogatásainak színhelyére. A pékséget járva szemtanúi vagyunk a kézműves termékek készülésének. A folyamatot, bár segítik a kelesztő-, nyújtógépek, de a formázás, töltés mind kézi munkák eredménye.”A Kosár Közösség vásárlói azokból a pékárukból választhatnak zömében, melyek e hagyományos módon készülnek, hosszú kelesztéssel, valódi kovásszal, akácfa tüzelésű kemencében sülnek. Pillanatnyilag egy por alapú élesztőt használunk, de jövőbeli tervem, a levegőből befogható baktérium törzzsel való kelesztés, mely a tejsavas és nem az ecetsavas irányba tolja el a kovászt”

13015465_1288593414504070_4467138949321916121_n Tóthné Balogh Mária személyében talált rá a Kosár a helyi kozmetikumokat készítő szakemberére. Mint minden helyi termék készítésénél, így a kozmetikumok esetében is igen szigorú szabályoknak kell megfelelni: az otthon kotyvasztás, a női magazinokból megismerhető receptúrák kereskedelmi értékesítés során nem elégségesek.Marcsi termékei széles palettán mozognak, az örök kisérletezgetés jellemzi. Ezeknek az új termékeknek szélesebb a piacra jutásának sokszor a hatósági megfelelések, engedélyek beszerzése, papírok végigvitele szab határt. Termékei között a kecsketejes szappanok mellett, ott vannak a krémdeok, az arckrémek, ajakápolók, és a teakeverékek. Szép, ízléses külsővel, csomagolással, mely külső a belső minőségi tartalmat is tükrözi.

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookOszd meg másokkal is!