2015.10.22

Tikász László

10471094_1078475208849226_1752654871288002485_nTikász Lászlóék esete egy igazi vidéken újrakezdők történet.
László egy német tulajdonú pénzügyi cégnél dolgozott területi vezetőként, brókerként tevékenykedett. A 2009-es évben gazdasági válság a cégnél és így az ő életében is meghozta a nagy változást. Padlóra kerültek, ahogy szoktuk mondani ilyen helyzetekben, gyökeres változtatásra volt szükség. Az önellátás gondolata régen foglalkoztatta őket, elegük lett a nagyvilágból és tanyára költöztek.

“Ne kelljen sárga csekket fizetni, ezt volt akkor a cél”- meséli a házigazda a nála tett termelő látogatáson.
11270070_1078469585516455_444309691727023629_nMagát a 1,5 ha területű földet, már 9 éve megvettük, tehát volt hol újra kezdenünk. Az önellátás teljes megvalósítása volt a cél, de nem olyan könnyű azt elérni. Őshonos állatokat kezdtünk el tartani, kezdetben még volt baromfi, melyet magunknak vágtuk és az ismerősöknek adtuk el. Mára van racka, mangalica és még a házőrzők is őshonos fajták. 2 komondor és puli vigyáz ránk. 10801940_1078467625516651_9000578786172049297_nEgyrészt azért mert ezek az állatok sokkal strapabíróbbak, induláskor jobban viselték a mi tanulási folyamatainkat is, másrészt a legegyszerűbb körülményeket lehet nekik biztosítani, nem olyan érzékenyek betegségekre, takarmányozásuk is a egyszerűbb.

A kezdetek kezdetén 5 mangalicánk volt, mára 120 az állományunk, 5 kocával. Szabad tartásban nevelkednek, kukoricán, tritikálén élnek, de kaszálunk és így kapnak zöldet is. Nálunk 1,5 évig nőnek az állatok, levágásig. Nincs gyorsított hizlalás. Csak saját termékeink készítéséhez vágunk disznót, el nem adunk élő állatot, mert még így is kicsi az állomány. Csatlakoztam a Mangalica Tenyésztők Egyesületéhez is, egyrészt, hogy szakmai segítséget kaphassak, másrészt a tenyésztési folyamatokban a vérvonal megőrzése is nagy figyelmet és hozzáértést igényel. Vigyázunk a belterjes tenyésztés elkerülésére, hogy a jó vérvonal megőrződjön.

11165321_1078473385516075_2094297332967085669_nKözben szalad Tikászék nagylánya, hogy anya segítséget kér a sajt készítéshez, így hát igyekszünk a készítőbe, hogy ittlétünkkel lehetőleg ne tartsuk fel a munkát.
Itt folytatódik tovább a beszélgetés, Andreával kiegészülve.
– Mi mindent ketten csinálunk, egymás két kezére, segítségére van szükségünk- mesél tovább Andi.
Én nem dolgoztam sose alkalmazottként, valamikor édesanyámék varrodájában segítettem be, aztán születtek a gyerekek, az itthoni munka lett az enyém. De nekem így is a hobbim, amit minden nap csinálhatok.

10527466_1078471022182978_3213808061175928920_nKészül a disznósajt, bíza nagyon bizarr látvány…,és közben arra terelődik a szó, hogy milyen módon készülnek náluk a termékek.
László: a receptúrákat igazából otthonról hoztuk. Mindent úgy készítünk, ahogy a szüleinktől láttuk. Az én szüleim a 80-as években saját részre tartottak disznót, én abba nőttem fel.

 

 

11136766_1078472398849507_6418798786644031036_nAz alapvető fűszereket használjuk, semmilyen adalékanyagot, ízfokozót , még a nitrites sót sem használunk, csupán azért hogy a termék vonzó piros színét megtartsa. Vitatott a nitrites sónak is az egészségkárosító hatása, így mi csak a küllem miatt nem reszkírozunk.

 

Csak saját terméket árulunk, vállalva ezzel azt is, hogy egy mangalica levágásából származó termék mennyiség véges. Pl. egy vágó súlyú állat kb 3 kg-nyi tepertőt ad. 11013569_1078472745516139_3538308348753992465_nAmíg van áruljuk, ha az elfogyott nem tudunk nagyobb igényt ellátni. Sajnos az a tapasztalatunk, hogy az emberek a Búza téri piacon nem néznek a dolgok mögé. Nem érdeklik őket a termékek mögötti történet. Így nem érdekli őket ez sem, csak az hogy miért nincs ez vagy az, vagy épp a piros húsú termék számukra a kelendőbb. Ők vásárolni akarnak, és elvárják, hogy mindig legyen az amit kívánnak, függetlenül a körülményektől.

 

11043527_1078470908849656_5359199793586233541_nEkkor közbe kellett szólnunk, hogy a magunk részéről figyelő emberek vagyunk, de azt nem gondoltuk, hogy már a füstölt árú termékek között is van nagybani felvásárlás, más termékének a “saját magam készítettem”, vég nélküli mennyiségben árulom problematikája. Mi a Kosár nevében ezért jövünk hozzátok, hogy Ti meséljetek, és általatok a hiteles emberek által ismerjük meg a fogyasztásaink mögött húzódó folyamatokat. Hogy ne kérjünk olyat ami teljesíthetetlen, mert nincs összhangban a ti lehetőségeitekkel, vagy a termelés ritmusával.

És a jövő?
11248059_1078469888849758_3622474431830227805_nEgyenlőre minden pénzt visszafordítunk a gazdaságba.
De a jövőképünk pozitív, a termékeinknek van piaca. Minden pozitív visszajelzést erőt ad, hogy erre tovább .
Mikor ide kiköltöztünk az önellátás gondolatához hozzá tartozott, hogy a közüzemekről leválunk. De jönnek utánunk, és hozzák a vezetékeket, oda is ahova nem lenne szükség, mert természetes módon is meg lehet oldani pl. a víztisztítást. Fizessünk! Hát ilyen világban élünk!

És a Kosár?
Szeretünk hozzátok is vinni, bár küzdünk azzal, hogy milyen darabot ( 20 dkg-ot) is vágjunk le egy szalonnából. Vajon a vékony, a vastagabb kéne a vevőnek? Sokszor nehéz ezt megoldani, reméljük nem okozunk csalódást. Ez a rendes piacon egyszerűbben működik. De reméljük az új ötletetek, az udvaron kialakított piac, nekünk is fog megoldást adni.

 

További képek: Tikász

Share on FacebookOszd meg másokkal is!